niedziela, 22 maja 2011

Płodna Kuchnia: Cieciorka pikantna

W tym cyklu publikujemy przepisy sprzyjające płodności kobiety. Dziś przepis na pikantną cieciorkę. Cieciorka, zwana także ciecierzycą, to odmiana fasoli. Fasola jest uznawana za pokarm, który pomaga zajść w ciążę, bo ma mało tłuszczu, a mnóstwo białka, błonnika, i witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Ten ostatni zapobiega wadom wrodzonym płodu.

Cieciorkę przygotowaną, jak poniżej, możemy jeść na zimno i ciepło, jako wspaniałą przekąskę, albo dodatek do innych potraw.

Składniki:
1.5 szklanki ugotowanej cieciorki (ugotować według przepisu na opakowaniu; nie zalecamy cieciorki z puszki)
1 cebula pokrojona w kostkę
2-4 roztartych ząbków czosnku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól I papryka ostra do smaku
oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć na złoto cebulę. Dodać czosnek I resztę przypraw, dobrze rozmieszać. Dodać cieciorkę I dusić przez ok. 5 minut.

Brak komentarzy: