sobota, 16 kwietnia 2011

Płodna Kuchnia: Naleśniki ryżowe z serkiem wiejskim.

W tym cyklu publikujemy przepisy sprzyjające płodności kobiety. Dziś podajemy przepis na pyszne naleśniki ryżowe z serkiem wiejskim. Serek wiejski to doskonałe źródło wapnia, a ponieważ jest produktem fermentacji mleka, nie stanowi obciążenia dla układu trawiennego.

Składniki:
1 jajo
1/3 szklanki (80 ml) mąki ryżowej
1/3 szklanki (80 ml) mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
niskotłuszczowy serek wiejski do wypełnienia naleśników
miód do smaku

Przygotowanie:
Roztrzepać jajko z mlekiem i wanilią, stopniowo dodać mąkę. Na lekko natłuszczonej oliwą z oliwek patelni smażyć cienkie naleśniki. Wypełniać serkiem wiejskim i zawijać w ruloniki. Do serka można dodać odrobinę miodu du smaku. Podawać od razu.

Brak komentarzy: